Aromaterápias masszázs

Már az ókorban is használtak illóolajokat, elsősorban testápolás céljára, illatosításra, néha a test festésére, de igazán nagy szerepet a szakrális tevékenységekben kapott.
A gyógy- és fűszernövények a természet ajándékai. Hatóanyagaikkal és illatukkal segítenek bennünket. A növények illóolajokat tartalmaznak, amit kivonnak belőlük és használhatjuk őket gyógyításhoz.

Mi is az illóolaj?
A neve is mutatja, illékony, folyadék halmazállapotú anyag. Igazából nem valódi olajok, nincs kenő hatásuk, nem hagynak maguk után zsíros foltokat. (Ennek legjobb bizonyítéka, hogy önmagában az illóolajjal nem lehet masszírozni, nem csúszik, mindig valamilyen vivőanyaghoz kell adagolni. Ezeket hívjuk bázis olajoknak. Ilyen pl.: mandula olaj)
A növények legkülönbözőbb részeiben találhatók meg az illóolajok: virágban, magvakban, levelekben, fás részekben, gyökerekben, termésben, stb.
Az illóolaj értékét a hatóanyagokban gazdagsága adja, ezektől van gyógyító hatása.
Illatos olajokat állítanak elő mesterségesen is, de ezek csak illat-utánzatok, nem tartalmazzák a valódi illóolajok összetevőit, ezért gyógyászati célra teljesen alkalmatlanok. A szintetikus olajok illata hasonlít a valódiéra, de illatuk nem tartós, nagyobb mennyiségekkel lehet az illathatást elérni. Általában olcsóbban lehet őket megvásárolni, ezért sokan választják a boltban a mesterséges illóolajokat.

Illóolajos masszázs
Az illóolajos masszázs tehát az ősi kultúrák gyógymódja melyet nyugati technikával alkalmazunk. Ez az egyetlen olyan illatterápia amely a természetes gyógymódok közé tartozik, és magában foglalja a gyógynövények és a hagyományos kezelés előnyeit.
Az illóolajok elsősorban a bőrbe, a bőr mélyebb rétegeibe és az érpályába eljutva fejtik ki jótékony hatásukat.
A bőrt belülről táplálják, regenerálják. Azonban nemcsak a bőrre, a lelki állapotunkra is jótékony hatással vannak.
A szervezet egészére nyugtató, serkentő, élénkítő módon hatnak.
Az illóolajok tulajdonságai: nyugtató, relaxáló, stresszoldó, görcsoldó, fájdalomcsillapító.
Az aromaterápia tehát nem más, mint egy olyan kezelés amely az illóolajak bőrbe történő masszírozásakor fejtik ki (gyógy) hatásukat.Tilos alkalmazni minden illóolajat kemoterápia idején és bármelyik olajra való allergia esetén.
Ellenjavallat minden ami a masszázs ellenjavallatai között szerepel.